Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Samoa se skládá ze dvou hlavních ostrovů

Samoa – Plavecké ostrovy – Samoiské království - leží severně od Tongy a západně od Cookových ostrovů. Na Samoi je obydlených jen pár ostrovů, z nichž největší jsou Savai'i a Upolu, kde je i hlavní město Apie, v němž žije 1/3 obyvatel.

Ostrovy jsou jedním z center staré polynéské kultury, které oplývají přírodními krásami i pozoruhodnými legendami a tradicemi.

Samoa se skládá ze dvou hlavních ostrovů (Upolu a Savai'i – tvoří 96 % plochy země) a osmi malých ostrůvků (Manono, Apolima, Nuutele, Nuulua, Namua, Fanuatapu, Nuusafee a Nuulopa). Nejvyšším vrcholem je Mauga Silisili (1 858 m n. m.). Klima je vlhké a tropické, průměrná celoroční teplota je 26,5°C. Období dešťů trvá zhruba od listopadu do dubna.

Samoiské ostrovy vznikly vulkanickou činností, některé vulkány jsou dosud ještě činné. Samoa byla poprvé obydlena přibližně 1000 let př. n. l. V 19. století v rámci rozdělení vlivu připadla Německu, po 1. sv. válce Novému Zélandu. Samostatnost získala Samoa až v roce 1962.

Samoa, jako všechny ostatní ostrovy Pacifiku, je přímo stvořena k lenošení na pláži, cachtání v moři, šnorchlování a pojídání kokosových ořechů. Buď je za babku koupíte od někoho místního, nebo je seberete přímo na pláži. Také se můžete vydat na okružní jízdu ostrovem. Jiná než okružní jízda ostatně na Savai'i ani není možná, protože silnice vede s malými odbočkami pouze podél pobřeží okolo ostrova.

Nejlepším obdobím pro návštěvu Samoa jsou měsíce květen - říjen, kdy klesá teplota a počet dešťových srážek. Samoa se nachází v oblasti se zvýšenou seizmickou aktivitou a v zemi se vyskytují zemětřesení. Během sezóny dešťů se mohou vyskytnout na území Samoa i velmi silné větry. V měsíci září se na Samoi koná kulturní událost roku - festival Teuila.

Samoa je tvořena několika nádhernými tropickými ostrovy a osídlena velice příjemnými a pohodovými lidmi. Nabízí se zde plno aktivit - plavání, šnorchlování, jízda na kajaku nebo kanoi, koupání ve vodopádech nebo kráterových jezírkách. Na vulkanickém ostrově Savai´i jsou výborné podmínky pro trekking. Můžete chodit lávovými poli, případně se pokusit vystoupit na některý z vulkánů. Nebo si zahrajte „kirikiti“, což je místní velmi oblíbená forma kriketu. Národním sportem je ovšem rugby.

Zajímavosti
Na ostrově stojí největší tichomořská starověká stavba, stupňovitá pyramida Pulemelei. Samoa byla osídlena v 10. - 7. stol. př. n. l. Polynésany. Ostrovy Plavců jsou polynéským rájem uprostřed Pacifiku, v němž čas ukrajuje jen mořský odliv a kostelní zvony. Doba kanibalismu je už nenávratně pryč a z divokých zvyklostí zdejších válečníků zůstal jen válečný tanec, jímž místní udivují turisty a zastrašují protihráče v rugby. Samoa je pro cestovatele stále především pestrým koncertem barev, v němž zlaté písečné pláže střídá azurová barva moře, na mnoha místech přeťatá hlubokou černí rozeklaných lávových útesů, které jinde pohlcuje zelená hradba pralesa. Na pobřeží jsou roztroušeny malé vesnice, střed ostrova střeží aktivní vulkány a místní obyvatelé návštěvníkům ochotně ukážou, kde najdou nejkrásnější korálové zahrady.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 388 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko